20 julio 2009

TAMAN EDIBEL





Suatu sudut atau lanskap khas yang diwujudkan dalam kawasan komuniti / sekolah bagi penanaman tanaman makanan oleh ahli-ahli dalam komuniti

atau sekolah tersebut. Penanaman disesuaikan dengan ruang sedia ada dan hasil yang dikeluarkan pula adalah untuk keperluan atau kegunaan kelompok komuniti dan sekolah. Hasilnya untuk kegunaan berterusan

OBJEKTIF

  1. Memberi pendedahan kepada pelajar mengenai pelbagai jenis tanaman edibel .
  2. Memberi pendedahan kepada pelajar mengenai lanskap daripada tanaman edibel.
  3. Memberi pendedahan kepada pelajar mengenai kegunaan tanaman edibel.
  4. Memupuk minat untuk menghargai tanaman di kalangan pelajar.
  5. Mewujudkan kesedaran terhadap makanan segar, berkhasiat, selamat dimakan, persekitaran sekolah / komuniti yang menarik.
  6. Memupuk semangat kerjasama di kalangan pelajar dan warga sekolah.

JAWATANKUASA INDUK

Penasihat
Tn. Hj Mohd Hamdi bin Awang
(Pengetua)
Pengerusi
En. Ruslee @ Ahmad Azam bin Mohd Zin
Timbalan Pengerusi
Tn. Hj Supi b Hussain (PK Pentadbiran)
En. Noor Hadif b Isa (PK HEM)
Naib Pengerusi
Tn. Hj Mustafa b Ibrahim (GK Teknik & Vokasional)
Setiausaha
Pn. Hamidah bt Ismail (Guru Sains Pertanian)
Ahli
En. Mohd Azam
b Mohd Isa (GK Sains & Mate)
Pn. Hjh Faezah bt Mohd Yusoff(GK Bahasa)
En. Razali b Mat (Guru Kemahiran Hidup)
En. Ismail b Husin (Guru Kemahiran Hidup)
En. Mat Hasim b Kamaludin (PAR Makmal)
Semua Pekerja
Pelajar 4MPV
Jawatankuasa Sumber Tanaman Pn. Hamidah bt Ismail
Guru
Pelajar
Jawatankuasa Sistem Pengairan
En. Razali b Mat
Pekerja Pelajar
Jawatankuasa Pendawaian Elektrik
En. Ismail b Husin
Pekerja
Jawatankuasa Banner
Pn. Hjh Noraini bt Ismail
En. Razali bin Mat
Pelajar
Jawatankuasa Persembahan & Video
En. Azmi bin Awang (kompang)
En. Ismail bin Husin (video)
Pelan Susun Atur Taman
Ezwan Syafwan b Emran
Buku Program
Pn. Nor Azmamurni bt Aminuddeen
Jawatankuasa Binaan Struktur
En. Hashim b Deraman
Pekerja
Pelajar 4MPV

1.Zakuman b Abdullah
2.Nik Mohd Moksinun b Nik Pa
3.Muhamad Zaim b Mohd Zailan
4.Muhammad Noriman b Mohd Noor
5.
Muhammad Nur Afiq b Mohd Azmi
6.
Muhammad Faiz b Mohd Asri
7.N
ik Mohamad Shahaniezan Faiz b Sabri
8.
Zainul Faris b Zakaria
JENIS-JENS TANAMAN
Sayuran Berdaun

1.Kangkong (Ipomea spp.)
2.Bayam (Amaranthus spp.)
3.Kailan (Brassica alboglabran)
4.Sawi (Brassica Chinensis)
5.Kucai (Allium odoratum)
6.Keladi (Colocasia esculents)
B. Sayuran Berbuah
1.Timun (Cucumis sativus)
2.Peria (Momoedica, charantia)
3.Cili api (Capsicum spp.)
4.
Terung (Solanum melongena)
5.
Bendi (Hibuscus esullentus)
6.
Cili merah (Capsicum annum)
7.
Nenas (Ananas comosus)
8.Kacang panjang (Vigna unguiculata sesquipedalis)
9.
Ubi keledek (1pomea batatas)
10.
Kacang botor (Psophocarpus tetragonolobus)
11.
Tomato (Solanum lycopersicum)
C. Herba
1.Serai (Cymbopogon citrates)
2.
Kari (Murraya koenigii)
3.
Pokok naga (Hyloceveus undatus)
4.
Jarak (Jatropha curcas)
5.
Misai Kucing (Orthosiphon stamineus)
6.
Lengkuas (Galanga spp.)
7.
Kunyit (Curcuma domestics)
8.
Halia (Zingiberoffinale)
9.P
andan (Pandanus spp)
10.
Limau purut (Citrus spp)
11.
Cekur manis (Sauropus androgynes)
D. Ulaman
1.Kesum (Bixa orellana)
2.
Pegaga (Centella asiatica)
3.
Ulam raja (Cosmos caudatus)
4.
Kantan (Nicolaia Elatior)
5.
Kadok (Piper sarmentosum)
6.
Selom (Oenanthe javania (Blume)
E. Jenis Ternakan
1. Ikan Talapia Merah dan Hitam









No hay comentarios.: